субота, 24. септембар 2016.

Naša prva medjunarodna prezentacija degustacija

Paradajz – Povrće ili voće? Ili oba?


U petak 23.09.2016. u 16h u Torinu u kuhinji Evrope na Salone del Gusto Terra Madre održali smo prvu degusutaciju pred medjunarodnim auditorijumom.

I pred jednom istinskom, velikom zvezdom jugoslovenskog, srpskog, evropskog i svetskog fudbala!!!

Salone del Gusto Terra Madre je najveći gastronomsko-poljoprivredni dogadjaj na svetu, koji okuplja proizvodjače i farmere, kuvare, aktiviste, zarad podizanja svesti o značaju biodiverziteta, malih porodičnih poljoprivrednika, I istinske ukusne, čiste I fer hrane.

Mi iz konvvijuma Velika Plana hrabro smo odlučili da u sred Italijanskog grada Torina pričamo i ponudimo za degustaciju diverzitet, biološki, gastronomski i kulturološki PARADAJZA!

Pokazali smo svež paradajz, odgajen od našeg semena Superior i napravili salatu, u letnjoj varijanti, a onda ponudili sok od paradajza kako se pije u zimskoj varijanti.

Ponudili smo ga ljutog u pindzuru!

A pošto je botanicki paradajz voće (dok je agronomski povrće) upotrebili smog a i u slatkim proizvodima, ponudivši džem i slatko!

Dok su se posetioci nasladjivali proizvodima i pričom, naš musičar i umetnik zasvirao je gusle i zapojao pesmu o paradajzu!

A onda se uzmeskoljio narod, kao kad dolazi neko poznat, neka zvezda! Pojavio se glavom i bradom, i nogom SINIŠA MIHAILOVIĆ! Fudbaler, sada trener fudbalskog kluba Torino!!!





Mi smo ga preko glavnog štaba Slow Food International pozvali, zatim lansirali i poziv u društvenim medijima, jer nama, proizvodjačima, velika je čast imati takvog gosta! Imati takvog degustatora!

Sa našom dragom drugaricom iz Evo ruka

Pindzur od Radića




Mnogo smo srećni što je odlučio da dodje i proba pindzur, a veli on da i njegova mama pravi takav. Čak je članovima svoje svite objašnjavao o proizvodima, šta sadrže i kakav im je ukus, pokuzujući pri tom gastronomsko znanje. Ostaće nam uvek drag u srcima!


PARADAJZ nam je u srcima još i više. Njega daje Majka Zemlja, čuvajmo je!

1 коментар:

  1. Dopada mi se i dogadjaj kao i ovaj divno oslikani clanak ;)
    Samo napred, sledes put dobijate dva pojacanja :)

    ОдговориИзбриши